Anmeldelse af Sanne Salomonsen og Søren Andersen og Mika Vandborg koncert Ridehuset Randers

Anmeldelse af Lars Lilholt Band: Lad julen vare længe cd

Hej musik elskere 🙂 for nogle uger siden udgav Lars Lilholt sammen med sit band og nogle ekstra folkemusikere et helt nyt album og ikke et hvilken som helst album men et julealbum, med 13 traditionelle julesange fortolket på Lars Lilholts helt egen måde samt 3 af Lars egne skrevet julesange, og da December snart står for døren får i her en anmeldelse af Lars Lilholts første julealbum.

første sang er titel nummeret “Lad julen vare længe” som Lars selv har skrevet og udgav i 1988 første gang, jeg har personligt altid syntes dette nummer var lidt for laleglad og den nye version er bestemt ikke blevet bedre men er nok alligevel bedre end originalen.

Sang 2 er salmen “Julen har bragt velsignet bud” og her får man for alvor en følelse af ægte god gammeldags julestemning og på lydsiden dominere Lars violin hvilket giver den helt rigtige stemning af julestemning og man får tankerne hen på Nødebo præstegård og den gamle by og det er en rigtig god version Lars og band har lavet hvor også de to korpiger Malene Mailand og Lærke Lilholt fylder meget.

Sang 3 er “Til julebal i nisseland” som originalt blev sunget af Lille Per i “Far til fire i byen” fra 1956 og som i  90erne også blev et stort disko/pop venlig udgave med diskofil, Lars version er meget mere folkelig og igen fylder violinen lydbilledet og versionen med Lars er meget bedre end diskofils og han finder en helt ny udgave af sangen som lyder rigtig godt og rummer af mssser af julestemning.

Sang 4 er salmen “Glade jul” som er lavet som en smuk, hyggelig folkelig udgave igen med violinen i centrum og dette nummer er jo meget svært at ødelægge og bliver i Lars version endnu en smuk julesang.

Sang 5 er “På loftet sidder nissen” hvor der for alvor kommer op i tempo hvor Lars og band fortsætter med den folkelige julestemning som giver en perfekt varm julestemning, igen får Lars en del hjælp af korpigerne Malene og datteren Lærke. Sangen er fyldt med glæde som man ikke kan undgå at blive smittet af og komme i julestemning af.

Sang 6 er “Søren Banjomus” som Otto Brandenburg skrev og indspillet i 1969 og det er noget af en tung arv at skulle lave en version af denne julesang som klart er bedst med Otto men som Lars stadig får sunget og spillet godt hjem og passer perfekt ind til hele stemningen på albummet med en god gammeldags jul.

Sang 7 er en af mine ynglings julesamler (der er mange) nemlig “Dejlig er jorden” som igen bliver leveret på smukkeste vis og på Lars folkelig måde og den sang er svær at ødelægge fordi den generelt bare er så smuk, Lars spiller igen på violinen og det lyder rigtig godt.

Sang 8 er et lille instrumentalt nummer med 6 ord i nemlig “Så går vi den ååen vej” og er en gammel traditionel folkejule melodi, dele af melodien er også børnesangen “I en skov en hytte lå”, en rigtig foke basker hvor melodien bare går hurtigere og hurtigere og den er rigtig fed og man får lyst til at danse.

Sang 9 er Lars egen julesang “Julenat i Betlehem” som Lars første gang skrev og indspillet i 2013 og som også er blevet populær i netop Betlehem, sangen er en typisk Lars Lilholt sang og en rigtig smuk julesang hvor den på den originale er mere guitar venlig er guitaren på den nye erstattet af violinen så den passer ind i stilen på albummet og det gør den bestemt og er stadig en rigtig smuk julesang som stadig er meget aktuel.

Sang 10 er julesangen “Højt fra træets grønne top” hvor vi igen går op i tempo og igen er den folkelig stil med violinen i centrum en del af sangen og man får igen billeder tilbage til en god gammeldags jul som man bl.a kender det fra Den gamle by og så får Mads Kjøller-Henningsen lov til at få en fløjte solo hvilken også lyder super godt.

Sang 11 er salmen “Et barn er født i Betlehem” og fortsætter julestemningen og man er ikke i tvivl om at Lars og band har vist hvilken lyd de skulle give julesangene og sætte dem i den helt rigtige julestemning.

Sang 12 er salmen “En rose så jeg skyde” hvor Lars violin igen får frit løb og så bliver sangen sunget smukt af Lars og band og har beholdt det kirkelige i sangen hvilken gør det ekstra godt.

Sang 13 er “Nu er det jul igen” der er lavet som den skal være og med kun 5 ord i bliver de gentaget op til flere gange på de 2:14 min sangen varer hvor violinen igen spiller en central rolle.

Sang 14 er salmen “Det kimer nu til julefest” som tager julestemningen ned i tempo men med masser af jul og igen får man tankerne hen på en julespillemand der står med violinen på torvet og spiller og synger med billeder fra en god gammeldags jul som man kender det fra filmen “Nødebo præstegård” og Den gamle by.

Sang 15 er Lars egen julesang “Daltons julesang” som Lars skrev i 2010 og indspillet med sine to dårlige kammerater Johnny Madsen og Allan Olsen i Dalton, sangen er i den nye udgave igen gjort mere folkelig og så har Lars ændret lidt i teksten hvor han i den rigtige synger “Da en engel stod af linje 2” synger han i den nye “Da en engel stod af linje 3”, sangen er stadig et rigtig godt jule nummer og et typisk Lars Lilholt nummer der til sidst får et mere rock/pop lag over sig hvilket bestemt ikke gør noget.

Sang 16 er også den sidste og er salmen “Dejlig er den himmelblå” der igen starter med violin og på mange måder en rigtig fin sang at slutte albummet med og Lars synger sangen super godt igen med kor fra Malene og Lærke og så dominere Gert Vincent guitar som det eneste på dette nummer hvilket også er dejligt at høre hvilket gør denne version lidt anderledes end det resterende album, men smuk afslutning på et fantastisk julealbum fra Lars Lilholt band.

5 stjerner ud af 6 🙂 Lars Lilholt har man altid forbundet med sommer og sol og han har lavet rigtig mange skønne sommersange, men på dette album viser han at han også kan stå for julestemningen og endda på den meget festelige gammeldags måde hvilken i den grad klæder ham og man bliver i julestemningen af at høre dette album som du ikke skal snyde dig selv for at lytte til, man kan købe den på både cd, lp og streame 🙂 

Det var lidt om Lars Lilholt band nye julealbum 🙂 første skud på julen og fra i næste uge vil i på musiksiden hele December måned kunne finde en masse julesange nye som gamle 🙂 hvis du ikke kan få nok af Lars Lilholt kan du også se ham i godaften live i aften på tv2 efter kl. 18 🙂 i næste uge skal jeg til Stig Rossen julekoncert d. 5 December og det vil i kunne læse meget mere om på bloggen 🙂

Music and love

Mikael <3

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anmeldelse af Sanne Salomonsen og Søren Andersen og Mika Vandborg koncert Ridehuset Randers