Blogindlæg om sange/albums fra 00erne man skal kende til

blogindlæg om danske sange/albums fra 10erne man skal kende til

Hej musik elskere 🙂 så kom vi til sidste del af danske sange og albums fra 50erne og op til idag man skal kende til og som er musik der på den ene eller anden måde er blevet en del af vores kulturarv. Blog indlægget kommer dagen efter at Google/youtube har valgt at fjerne alt dansk musik på youtube da Koda ikke ville gå ind for deres urimelige betingelser de i øjeblikket diskutere, derfor kan det sagtens være at der ikke er mulighed for at ligge video med sang op til de forskellige albums men jeg vil gøre hvad jeg kan. 10erne er jo ikke så lang tid siden vi sagde farvel til og det var et årti hvor vi bl.a vandt “Det internationale melodi grand prix” igen for 3. gang denne gang i 2013 med Emmelie De forest og “Only teardrops”. 10erne bød også på en helt ny generation af børn af kendte musikere og navne som Mathilde Falch, Rasmus seebach og Hjalmer Larsen kom alle frem i enten slut 00erne eller 10erne og har de senere år haft godt med medvind på den danske musikscene. Gamle musikstil arter kom også pludselig frem igen i 10erne både Beatels inspireret 60er rock med The Beatophonics og 70er blues rock med Freddy And the phantoms. I denne sidste del får i 10 albums fra 2010-2017 med både erfaren kunstnere og med nye lovende talenter, men i dette det sidste får i også et ekstra 11. album da det er udkommet efter kunstnerens død, velkommen til 10erne.

2010 Michael Falch albummet “Fodspor i havet” med bl.a sangen “Trækfugle”:

3 år efter hans sidste studie album “Sang til undren” kom Michael Falch med et nyt album i 2010. Albummet var markant anderledes i lyden end man tidligere havde hørt Michael Falch, albummet var mere lydspor sange og var blevet til i en fiskerhytte på Tåsinge som Michael boet på i den periode. Albummet virket til at være en satsning og der var nok ikke ret mange der troet på at albummet ville blive en kæmpe succes, men albummet endte med at blive det helt store succes comeback for Michael Falch og blev et af hans bedst sælgende albums gennem tiden. Det meste af albummet er indspillet af Michael sammen med hans faste guitarist Lars Skjærbæk der også produceret albummet, på nogle af numrene medvirker hele Boat man love der skulle blive deres sidste samarbejde med Michael og efterfølgende var det og er det kun Lars og Troels Skjærbæk der har fortsat samarbejdet med Michael. Albummet er et mesterværk af en anderledes poetisk rock/lydspor sange og den sætter en helt særlig stemning og er meget vinterlig. Albummet hænger igen rigtig godt sammen med forlængelsen af “Falder du nu” og “Sang til undren” og igen starter “Fodspor i havet” hvor “Sang til undren” sluttet og vi møder en Michael Falch der har fundet sig selv på ny efter at været blevet ædru og efterfølgende ramme ind i en skilsmisse og blive alene. Albummet indeholder bl.a title sangen “Fodspor i havet” samt “Kun de forrykte”, “Bliver ved med at gå”, “Sent forår”, “Lille ulykkelig menneske”, “Binder mig aldrig igen” og “Trækfugle” hvor de to sidst nævnte for længst er blevet nye sang hits for Michael Falch og en del af mange danskers fortrykkende. Her kan i heldigvis genhøre sangen “Trækfugle” live fra Meyerheim og ellers kan i jo finde den og resten af albummet hvor i lytter til musik, mit ynglings studie album med Falchen og generelt et af mine favorit albums med en af Danmarks bedste sangere og sangskrivere der siden 2006 har vist at han skulle få noget ud af sin forlænget spilletid: https://www.youtube.com/watch?v=h05htbS3VK4.

2013 Thomas Helmig albummet “KH Helmig” med bl.a sangen “Så lover jeg”:

I 2013 lavet en af Danmarks bedste og største sangere og sangskrivere sit nok mest personlige og mørkeste album. Thomas Helmig var på dette tidspunkt rent ind i sin 3. skilsmisse denne gang fra Renee og det var det meget af “KH Helmig” handlet om. Albummet handler om kærlighed, at miste, livet og at være tættere på døden end man var før. Albummet er et stærkt dansksproget album fra Thomas der her viser at han er meget mere end blot den krølhåret popsanger fra 80erne der synger om kærlighed. Albummet indeholder bl.a sangene “Evigt”, “Fugleflugt”, “Husk at” og den store kærlighedserklæring til Renee “Så lover jeg”, der er dog plads lidt til en god pop fest sang også på bl.a “festen” mens det bliver meget mørkt på sangen “Lemand”. Thomas fik heldigvis sit livs kærlighed tilbage og skrev efterfølgende sangen “Hun kommer igen”. Thomas er stadig i den grad en aktiv musiker og en af de mest populære i Dansk musik og i 2018 udgav han albummet “Takker” der igen viste en mere voksen og moden sanger og i år blev det til epen “Sange fra den skaldede frisør” med 6 sange fra musical udgaven af “Den skaldede frisør” der jo desværre heller ikke nået at spille ret længe, Albummet “KH Helmig” er lyden af kærlighed på godt og ondt. Her kan i genhøre Thomas synge sin sjæl og kærlighed ud til kvinden i hans liv på sangen “Så lover jeg” live fra Fredericia der efter min mening er en af de smukkeste danske kærligheds sange fra en af Danmarks største og bedste: https://www.youtube.com/watch?v=5dv-ZyeBKgo.

2015 KrebsFalch albummet “Tomandshånd” med bl.a sangene “Tomandshånd”, “Uden dig” og “Derfra til evighed”:

I 2015 fik to musiker venner den ide at lave et fælles album og et fælles band, de to var Michael Falch og Poul Krebs og bandet blev til KrebsFalch der bestod af musikere fra hvert af de to herres band og albummet blev til “Tomandshånd”. De to erfaren musiker havde begge de senere år haft stor succes på den danske musikscene, Michael Falch havde efter succesen med “Fodspor i havet” lavet endnu et succes album “Sommeren kom ny tilbage” i 2013 der igen tog Michael nye steder hen musikalsk og var mere et pop/rock album som han vandt en “Danish music award” for hvilket har gjort ham til den eneste dansker der både har vundet en Robert og en music award. Poul Krebs havde op gennem 00erne lavet det ene gode danske album efter det andet og i 2014 var det blevet til albummet “Asfalt” der blev nomineret til en “Danish music award”. Nu havde de to slået sig sammen, de havde tidligere gæstet hinanden ved deres koncerter og fra 2009-2011 var det blevet til 3 fælles akustiske duo tour. Nu var de igen sammen og udgav for første gang et fælles album, albummet er med nogle af deres begge bedste sange i karrieren og albummet er et stykke dansk kultur historie og var det 11. mest solgte album i 2015 og nået op på en platin plade hvilket man sjælen ser idag i dansk musik. De to har både sammen og hver for sig skrevet de 11 sange der er på albummet, nogle af sangene har Lars Skjærbæk og keyboard og orgelspiller Palle Hjorth været inde over, albummet indeholder bl.a Michael Falch sangene den smukke store ballade “Uden dig” og den “Bruce Springsteen” rocket “En drømmers by”, Poul Krebs numrene “Derfra til evighed” om venskab og den rørende farvel sang til trommeslageren Christer Jonsson “Det er op til dig” samt det fælles skrevet title nummer de begge synger på “Tomandshånd”. De to fortsatte deres fællesfront helt frem til 2017 og har siden været to af de mest produktive danske musikere både på live scenen og på album fronten, Michael lavet sit seneste album “Pludselig alting samtidlig” i 2016 og medvirket i “Toppen af poppen” i 2017 og arbejder pt. på et nyt album og har i år 40 års jubilæum og skulle jo havde været på en større gendannet tour med Malurt der også er udskudt. Poul var allerede med i “Toppen af poppen” i 2014 og udgav i år både albummet “Ingen grænser for kærlighed” og singlen “Sommer i April” og har i år jubilæum med gennembruds albummet “Små sensationer”. Her kan i genhøre det fantastiske title nummer “Tomandshånd” fra et af de bedste danske fælles albums med de to skønne danske musiker: https://www.youtube.com/watch?v=MRWZi2arxIk.

2015 Jacob Dinesen albummet “Count the ways” med bl.a sangene “Tell you” og “Dancing devil”:

I 2015 fik Danmark et nyt musik håb, vi fik nemlig den unge Jacob Dinesen, den dengang 20 årige debuttant viste fra første øjekast at man sagtens kan havde talent og slå igennem uden at være med i diverse talentshows. Jeg kan personligt huske at jeg sad og så nyhederne og pludselig kommer der et indslag fra en plade forretning med denne sanger og ved første lytning blev man grabet da det lød som Bruce Springsteen og så sidder der en 20 årige knægt med en guitar og synger, det er talent. Jacobs helt store gennembrud kom i 2016 da han udgav albummet “Brace against the storm” med bl.a mega hittet “Roll with me” men det er hans debut album der er starten på hans fantastiske karriere, en sanger der går efter en mere gammeldags måde at skrive sange på med engelske rock/country/foke sange der handler om livet i alt sin enkelhed og så har Jacob bare den fedeste stemme af så en ung alder og at han bliver kaldt det danske svar på Bruce Springsteen er langt fra et tilfælde for ligheden var stor på specielt de to første albums. Albummet “Count the ways” indeholder bl.a sangene “Ocean bed”, “Say you name”, hittet “Dancing devil” og min ynglings sang med ham “Tell you” der var den sang jeg gik tilbage til og hørte igen da jeg i sin tid hørte albummet første gang. Jacob udgav i 2018 sit 3. album “Found it” og er et af de største nye danske navne de seneste 5 år, han udgiver senere på året en akustisk cd og tager på en solo tour, her kan i høre en live udgave af “Dancing Devil” fra 2018 fra Dansk musiks helt store rock håb og lige det Danmark havde brug for, en nu ung 25 årige sanger fra Tønder der skriver tekster om livet og andet end hjerte/smerte tilsat den gode melodi noget der ikke burde været lykkes men vi er mange der er glade for at det gjorde: https://www.youtube.com/watch?v=5_f9CTNP2Qs.

2015 Johnny Madsen Albummet “Godt nyt” med bl.a sangen “Aldrig mere”:

I 2015 udgav dansk rocks mester Johnny Madsen sit seneste album “Godt nyt”, albummet var det første album i mange år som Johnny og Knud Møller ikke havde produceret istedet havde de ladet Chief 1 produceret albummet og det skulle vise sig at blive et godt resultat. Sangene er skrevet alle 12 af Johnny og er i velkendt Johnny stil med en rock/blues stil og med tekster om livet i al almindelighed, men der er udover Chief også overraskelser bl.a ved at forsangeren fra Magtens Korridor synger på albummet med Johnny på title nummeret “Godt nyt” der handler om at vi ikke skal være bekymret for klimaet for kloden er intakt. Johnny synger også om det moderne Twitter og facebook i den sjove “Twitter” noget Johnny ikke har noget af, og så finder man for første gang i Johnnys lange karriere en meget skrøbelig og alvolig sang nemlig kærligheds sangen til hans afdøde datter der døde ved fødsel for mange år siden, i sangen “Aldrig mere” synger han for første gang en sang om og til datteren og det er klart albummets bedste og stærkeste sang. Albummet indeholder desuden “Si senor”, “så nær”, “Krabbesangen” og “Verden er intakt”. Johnny har de seneste år mest spillet koncerter hvor det har været de gode gamle han spiller men han er da nu igang med at skrive nye sange, her kan i genhøre en live udgave af den smukke “Aldrig mere” fra en af Danmarks mest specielle og finurlige sangskriver og sanger: https://www.youtube.com/watch?v=ZQiq_bXksXI.

2015: Electric Guitars albummet “String fever” med bl.a “String fever”, “Running out of time” og “The thinner the eyebrow the crazier the woman”:

En ting der er sikkert er at pop musikken bliver mere og mere populær i musik branchen her de senere år og rock musikken har til tider haft svære kår ihvertfald på cd fronten. Et af de navne der viste at rock musikken stadig lever er guitar duoen Electric Guitars der består af de to super guitarister Søren Andersen og Mika Vandborg. De havde begge i mange år arbejdet som sideman, producer og studie musiker, Søren for bl.a Mike Tramp, Mathilde Falch og engelske Gleen Hughes, Mika Vandborg bl.a i Gnags, Nikolaj og piloterne og Love Shop. De havde begge også udgivet eget musik Mika Vandborg har udgivet 3 albums i eget navn og Søren Andersen havde på det tidspukt udgivet 1. Mika forslog en dag Søren at når der nu kom 50 mennesker til hver af deres koncerter om de så ikke skulle slå sig sammen og så kunne der måske komme 100, det blev først til navnet Guitar event og en del koncerter der vokset og de skiftet noget tid efter navn til electric guitars og udgav deres debut album i 2013, men det var i 2015 at de for alvor slå deres navn fast som ægte rocken roll med masser af guitar på albummet “String fever” og koncerter vokset endnu mere. Med sig har de trommeslager Morten Hellborn og bassist Peter Kjøbsted og de har de senere år bare blevet større og større og vist at rocken langt fra er død. Albummet “String fever” indeholder bl.a title nummeret “String fever”, “Running out of time”, “The thinner the eyebrow the crazier the woman”, “Follow your heart” og “She wants my guitar” hvor Ida Corr også medvirker. De har siden udgivet i alt 3 studie album og et live album der udkom sidste år og pt. arbejder de på deres 4. studie album, Søren udgav sidste år også sit 2. solo album der var noget så umoderne som et instrumentalt guitar album som han dog også har fået lidt succes med, de har begge fortsat deres arbejde ved siden af som sideman for andre og har både spillet og indspillet med et hav af danske og udenlandske navne de senere år, senere på året gælder det en fælles tour med rock mama Sanne Salomonsen. Her kan i genhøre “String fever” live fra godmorgen Danmark med to af Danmarks bedste guitarister: https://www.youtube.com/watch?v=ug0_tm31Z54&t=6s.

2017 Poul Krebs albummet “Maleren og delfinerne på bugten” med bl.a sangen “Kig op”:

Vi kommer ikke udenom ham igen Poul Krebs, han udgav efter samarbejdet med Michael Falch albummet “Maleren og delfinerne på bugten” der igen viste en sanger og sangskriver i topform med nogle af karrierens bedste sange. Albummet er et typisk Poul Krebs album med masser af lune, nærvær og hverdags tekster vi alle kan kende til. Albummet indeholder bl.a sangene title nummeret “Maleren og delfinerne på bugten”, “Kig op”, “Op og ned” (“Hamsterhjulet”), “Bortset fra os”, “hvad laver jeg her” “Torden efter lyn”, “Ind i et nyt år” og “Ved havet”. Poul Krebs er en af de musiker der bare bliver bedre og bedre med årene og kan blive ved med at skrive fantastiske sange der stadig siger danskerne noget idag. Fra dette album kan jeg desværre ikke dele nogle sange fra youtube men i kan finde albummet hvor i lytter til musikken og det vil jeg anbefale at i gør for det er et af Pouls bedste og viser at han stadig er i topform måske mere end nogensinde.

2017 Jesper Binzer albummet “Dying is easy” med bl.a sangen “Wild child”:

I 2017 skete noget man ikke havde set komme, Jesper Binzer fra D-A-D lavet nemlig et solo album. De andre medlemmer i D-A-D var ikke klar til at udgive et nyt album på det tidspunkt og det gik Jesper på så han endte med at gå igang selv og udgav i 2017 hans første solo album, albummet er produceret af Søren Andersen fra før nævnte Electric guitars der blev en ny musikalsk legekamerat for Jesper Binzer og spillet alt guitaren på albummet. Albummet er et dansk mesterværk i dansk rock musik og Jesper viser at han på den ene side er forsanger fra D-A-D og en super fed sanger samtidlig med at man får en ny Jesper at høre på albummet der også indeholder mere personlige og eftertænksom sange end man finder i D-A-D. Albummet indeholder bl.a sangene “The future is now”, title nummeret “Dying is easy” (Rocken roll is hard”), “Saint fantasia”, “Real love” samt Jespers fede fortolkning af Savage Roses hittet “Wild Child” som Jesper gør helt til sin egen og skruer helt op for rocken rollen og viser hvilken fed sanger han er og en vigtig en i Dansk rock musik. Jesper tog efterfølgende på en solo tour med sit eget solo band bl.a med Søren ombord, han har dog ikke sluppet D-A-D der stadig er et af de mest populære danske rock bands på livescenen og i 2019 udgav de et nyt album “A prayer for the loud” der bl.a vandt en “Gaffa pris”, Jesper har her under coronaen skrevet nye sange der kommer på et nyt solo album fra ham senere på året igen med Søren Andersen som guitarist og producer. Her kan i genhøre Jespers fantastiske udgave af “Wild child” live fra 2018, en af de mest originale danske rocksangere: https://www.youtube.com/watch?v=SHBb38YLy7o.

2017 Gnags albummet “Nørd” med bl.a sangen “Snevejr”:

2017 blev også året hvor et af Danmarks ældste rockbands Gnags udgav et nyt album. Gnags havde haft det svært i 90erne med dalende cd salg og udskiftninger og det var kun Peter A.G der var tilbage af de originale medlemmer. Bandet havde dog overlevet og var stadig et populært live band og de havde da også bl.a udgivet det fede album “Legepladsen” fra 2008 med bl.a Mika Vandbord som en del af Gnags, men i 2015 stod Peter stort set uden medlemmer og han ringet derfor til sin gamle ven og tidligere medlem guitarist m.m Per Chr. Frost om han ville være med til en tour mere, det sagde Per ja tak til og han fik samlet et band og et genfødt Gnags var nu klar med Peter A.G, Per Chr. Frost, Bassist Henrik SP, Niels Mathisen på saxofon, Søren Runge på keyboard, Lars Daugaard på trommer, Rune Harder olesen på percussion og Anne Seier på kor. De tog på en succesfuld tour i 2015 og i 2016 tog de på 50 års jubilæum tour der igen blev en succes og det førte til at de i 2017 udgav deres første nye album siden 2008. Albummet “Nørd” betyder meget for mig da jeg var med til at bidrage med to billeder fra Kløften festival til albummet og modtog det med autograf og en speciel hilsen fra Peter og Per og med en tak og med navnet i albummet. Albummet blev da også et stort comeback for Gnags og deres bedst sælgende album i mange år, albummet indeholder bl.a sangene “Pjækkedag”, “Og så skinner vi så sølle af det”, “What is love”, “Bed en lille brønd i ørkenen” og den meget smukke “Snevejr”. Teksterne er som altid Peters forunderlige univers mens musikken er skrevet af Per, Gnags udgav senest albummet “Robotnroll” i 2019 der var et endnu bedre album og Peter og resten af Gnags er i den grad stadig aktuelle på den  danske musikscene. Her kan i genhøre den smukke “Snevejr” live fra Aftenshowet her på en smuk sommer fredag med en meget smuk og personlig tekst af Peter og en smuk stemningsfuld melodi af Per der spiller sit smukke guitarspil derpå, to store musikalske personer fra Danmarks ældste rockband: https://www.youtube.com/watch?v=fTH3loMIozw.

2017 Kim Larsen albummet “Øst for vesterled” med bl.a sangen “Moder jord”:

Som om det ikke var nok at vi allerede har skrevet om 3 store albums fra 2017 skal vi nu til et album fra 2017 igen vi kommer nemlig igen ikke udenom den gamle hankat Kim Larsen der i 2017 udgav hvad der skulle blive hans sidste album “Øst for vesterled” og hvilket album for det er et album fra en dansk sanger og sangskriver der aldrig havde været bedre og albummet er et af Kims allerbedste og viser en sanger der sang til det sidste og sluttet på toppen. Albummet er typisk Larsen og indeholder bl.a sangene “Nostalgi”, “Vinternat”, “Fri som en fugl”, “All the things that we said”, “En gammeldags mand” og “Moder jord”. Kim synger sange om at længes efter det der var engang, om at være kritisk for tiden og om hans eget liv som på den meget rørende og personlige “Den lige vej”. Han slutter albummet smukt af med at synge at “Det er ufattelig at verden går sin gang mens jeg sidder her og synger den samme sang” på sangen “Stille og roligt”. Her kan i genhøre sangen om vores allesammens “Moder jord” live fra 2016 fra en sanger der var sig selv 100 % hele vejen igennem sin karriere og ikke lod sig friste af de moderne ting: https://www.youtube.com/watch?v=sjkPY3W8xuw.

Bonus: 2019 Kim Larsen albummet “Sange fra første sal” med bl.a sangen “Koppen med den skårende hank”:

Og som lovet får i her et ekstra album som netop udkom et år efter at Kim døde, Kim døde af kræft i 2018 og i 2019 udkom albummet “Sange fra første sal” som var de sidste sange han havde nået at indspille som en sidste tak til publikum. Albummet er nok det bedste album udgivet efter et dødsfald og man kan høre det er Kim og hvor godt han sang til det sidste. Albummet er også det mest personlige album fra Kim Larsen og er indspillet sammen med Jørn Ørn og Kims søn Hjalmer. albummet indeholder sange om den første skoledag i “Den store dag” til en sang til Hjalmer i “Wunderkid” til sange om “Sommer” og ungdommen i “Brønhøj-husum ungdomsklub” til en typisk Larsen sang der måtte komme om hvordan kvinderne mere og mere overtager magten i sangen “Dagens mand” til kærligheds erklæringen til Kvinden i hans liv i “Miss måneskin”. Albummet slutter med de to meget personlige sange hvor man mærker at Kim virkelig viste hvad vej det gik i den rørende “Koppen med den skårende hank” og den afsluttende “Nu dufter tjørnen”, et rørende, smukt og fantastisk afskeds album fra den største sanger Danmark har haft og nogensinde får. Er du en af dem der ikke har hørt dette album endnu så gør dig selv den tjeneste at find det, man glædes både og bliver rørt undervejs på dette album.

Det var sidste del af sange og albums fra vores kære Danmark som alle bør kende til, sange og albums med kunstnere der er blevet en del af den danske kultur arv og vil være det i mange år, håber i har nydt at læse dem ligeså meget som jeg har nydt at skrive dem 🙂

Music and love

Mikael <3

          

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Blogindlæg om sange/albums fra 00erne man skal kende til