blogindlæg om danske sange/albums fra 90erne man skal kende til

Blogindlæg om sange/albums fra 00erne man skal kende til

Hej musik elskere 🙂 så kom vi til 00erne i vores musikalske tidsrejse. I 00erne blev det pludselig inde igen at synge og skrive på dansk og specielt i starten af 00erne poppet det op med helt nye musikere der skrev og sang på dansk, en af inspirationerne har nok været Poul Krebs der i 90erne havde fået sit helt store gennembrud og netop skrev danske tekster der havde den der hverdags beskrivelse som mange andre tog til sig i starten af 00erne. En anden ting der hittet i 00erne var rappen/hip-hoppen der igennem 90erne var blevet mere og mere populær, i 00erne viste den nye rap/hip-hop gruppe Outlandish vejen for at man godt kunne skrive mere dybere tekster i rap og Hip-hop kulturen som de bl.a viste på deres 2. album “Bread & Barrels of Water” fra 2002 hvor de også blandet deres forskellige bagrund ind i musikken og det gav dem et specielt udtryk hvor der både blev rappet på engelsk og spansk og også blandet med pop og til tider rock genren. Netop rock var også populær i starten af 00erne og et af de mere erfaren rock navne som D-A-D fik fornyet succes bl.a fordi de fik ny trommeslager i Laust Sonne og albummet “Everything Glows” fra 2000 blev en fornyet succes for dem der også førte til albummet “Soft Dogs” fra 2002. De 10 albums jeg har valgt fra 00erne er med både på det tidspunkt nye kunstnere, kunstnere fra 90erne, erfaren kunstnere der fik deres comeback i 00erne samt de gode gamle fra 70erne og 80erne der igen igen leveret et mesterværk af nogle albums, velkommen til 00erne.

2000 Brdr. Olsen albummet “Wings of love” med bl.a sangen “Fly on the wings of love”:

Det nye årtusind var lige begyndt da der traditionen tro var “Dansk melodi grand prix”. Konkurrencen havde ligesom så meget andet i 90erne haft nedtur med mindre shows med ikke ret mange sange, længere imellem de gode sange og vinderene havde ikke kunne levere en top placering ved det internationale, så DR viste at skulle det være for “Dansk melodi grand prix” skulle det være nu. En af deltageren ved årets Grand prix var 70er duoen Brdr. Olsen der havde haft stor succes i 70erne og 80erne men også havde set sig slået ud i 90erne og både Jørgen og Noller havde måtte tag arbejde ved siden af som henholdvis skolelære og pædagog og Noller var endt i behandling for det alkohol og stofmisbrug der havde fulgt ham siden sin ungdom. Nu var han clean og Jørgen og Noller viste også at skulle det være for Brdr. Olsen jamen så skulle det være nu og det gik jo som vi alle ved godt for både de to brødre og for Melodi grand prixet for Brdr. Olsen vandt jo først det danske med sangen “Smuk som et stjerneskud” som Jørgen sang og havde skrevet og senere væltet de jo det internationale i Sverige og stik mod alle odds vandt de også der med den engelske udgave “Fly on the wings of love” som Jørgen også stod bag. De udgav efterfølgende deres comeback album “Wings of love” der er et fantastisk pop album med fantastiske sange, albummet bestod foruden de to grand prix hits også af 6 nye sange som Jørgen havde skrevet, de to af dem havde Noller været med til at skrive, en havde Stig Kreutzfeldt hjulpet med og en enkel havde Ib Grønbech været med indover og desuden indeholdt albummet 3 nye indspilninger af deres gamle numre nemlig deres debut hit single “Angelina” og “Neon Madonna” samt en engelsk udgave af deres debut grand prix hit “San Francisco”. Af de nye sange fandt man bl.a “I have to Dance”, “Dreamworld”, “Sunday Morning” og “Suzy”, Jørgen og Noller fortsatte succesen og udgav efterfølgende en del albums der fik succes, deres sidste album kom i 2013 der var med udgaver af andre kendte brødres sange “Brothers to Brothers”. Brdr. Olsen gik i opløsning sidste år da Noller fik konstateret kræft og selv valgte at stoppe sin musik karriere for at få den sidste tid sammen med sin familie, Jørgen optræder fortsat solo hvor han spiller Brdr. Olsens store hits. Her kan i genhøre det magiske øjeblik med “Fly on the wings of love” fra to Brødre der har bevaret begge ben på jorden og ikke har fået succes steget dem til hovedet: https://www.youtube.com/watch?v=F-JwiYlg5Gc.

2000 Tim Christensen albummet “Secret on parade” med bl.a sangen “Love is a matter of….”:

I 2000, 2 år efter opløsningen af Dizzy Mizz Lizzy udgav Tim Christensen sit debut album som solist “Secret on parade”. Mange af sangene var blevet til efter Tim og hans tidligere kæreste sangerinden Pernille Rosendahl var gået fra hinanden, andre sange var sange som Tim havde skrevet i Dizzy tiden men som de to andre medlemmer ikke mente kunne bruges. Resultatet er et 12 numre mesterværk af et debut solo rock album hvor Tim for alvor viser hvilken sanger og sangskriver han er. Tim har selv indspillet det meste af albummet med lidt hjælp fra guitarist Lars Skjærbæk og så medvirker Laust Sonne på trommer lige inden han blev en del af D-A-D, Tim har produceret albummet sammen med Nick Foss der også har stået bag en del D-A-D albums, sangene er skrevet af Tim og på nogle af dem har han fået hjælp af Marcus Winther-John. Albummet blev en kæmpe succes og med god grund for den rammer lige ned i den start 00er rock lyd blandet med resterne af rocken fra 90erne, det var en anden form for rock end Dizzy var og der var på Tims album også blevet plads til lidt ballader hvilket igen bare viste at Tim er en dygtig sanger og sangskriver og en af de bedste fra hans generation. Albummet indeholder bl.a title nummeret “Secret on parade”, “Get the fuck out of my mind”, “Time Is The Space Between Us”, “King’s Garden”, “Let’s Face It”, “21st Century High” og albummets helt store kærligheds sang “Love is a matter of…” der ligesom de fleste af de andre nævnte sange blev kæmpe hits. Tim fortsatte succesen og udgav i 2002 albummet “Honeyburst” der var et endnu federe album og hvor Tim fik endnu et hit i form af “Right next to the right one” der var title nummeret til serien “Nikolaj og Julie”. Tim har i alt udgivet 4 solo albums og et live album og en akustisk ep der udkom i 2012, han har de senere år også spillet og indspillet med navne som Mads Langer, Rasmus Nøhr og Kim Larsen, han har siden 2016 sunget i gendannet Dizzy Mizz lizzy og udgivet to albums med dem samt et live album. Her kan i genhøre “Love is a matter of…” fra en af 90erne og 00erne helt store sangere og sangskrivere: https://www.youtube.com/watch?v=VER1losQM20.

2001 Kim Larsen albummet “Glemmebogen” med bl.a sangen “Den første gang jeg så dig”:

Kim Larsen havde i slutningen af 90erne fået fornyet succes med sit nye band Kjukken og i 2001 udgav de et engelsk album “weekend music” der var meget langt fra den sound man kender Kim og nogle steder blev det nærmest tekno. Nok derfor udgav han samme år det første album i en triologi nemlig “Glemmebogen” der bestod af 14 sange fra den danske sangskat og Kim gik derfor tilbage i tiden og sang nogle af de største danske sange gennem tiden og det blev med god grund en succes for det er et af Kims bedste albums og han tager sangene til sig og gør dem til hans, man kan bl.a høre hans udgaver af sangene “Den første gang jeg så dig”, “Så længe skuden kan gå”, “Sonny Boy”, “Det var en lørdag aften”, “Adolf”, “Jeg plukker fløjlsgræs” og “Mandalay”. Kim udgav i 2004 albummet “Jul og nytår” der var 2eren i glemmebogs serien og indeholdt jule og nytårs sange og i 2008 kom 3eren og den sidste i serien nemlig “Glemmebogen for børn” der var med børnesange, alle 3 albums er fantastiske albums fra Danmarks national skjald og netop når vi snakker dansk sangskat er disse 3 albums synonym for danskhed. Kim udgav i denne periode også egne albums i 2003 blev det til en af hans bedste albums “7-9-13” med hans egne sange og i 2006 kom der endnu en af Kims bedste nemlig “Gammel Hankat” med hans egne sange. Her kan i genhøre hans udgave af “Den første gang jeg så dig” fremført smukt og elegant af Danmarks savnende popsanger og spillemand: https://www.youtube.com/watch?v=62m6CwmdtWw.

2002 Ørenlyd albummet “Ind under himlen” med bl.a sangen “Plads til pop”:

I 2002 dukket et af de første bands op der leveret dansksproget tekster om hverdagen som vi alle kender til nemlig Ørenlyd der dengang bestod af forsanger og akustisk guitar Stefan Brask, guitarist Søren Zahle, bassist Jeppe Houborg, keyboardspiller Thomas Egeskov og trommeslager Allan Dahl. De udgav i 2002 deres debut album “Ind under himlen” efter at havde været opvarmning for Poul Krebs på hans tour og inspiration fra bl.a Poul Krebs kan da netop også høres i Stefans fantastiske tekster om alt fra det første møde og at skulle finde på noget at snakke om i “16 hverdagsord”, om ungdoms minder i “Ind under himlen”, “Under et tilfældigt træ”, “Den blå Karrusel” og “Blå blik”, lyden af sommeren i “Stand by” og “Så længe der er håb”, den observerende “Nanna” (“Hun sov op af mig”) og kærligheds erklæringen til kvinden i livet i “Plads til pop”. Ørenlyd udgav i 2004 albummet “Solstrejfer” der bød på endnu flere gode danske hverdags tekster. De er officielt aldrig gået i opløsning men har lagt lidt hen i en del år, det blev dog til en single i 2018 “Blodet ruller”. Stefan Brask udgav i 2010 og i 2015 to solo albums “Knock out november” og “To billeter til en optur”, han er for mig at se en meget overset dansk sanger og sangskriver med en fantastisk stemme og en måde at skrive og forme ord på i sin sangskrivning så de danner en stemning af noget man kender til. Her kan i høre eller genhøre hvordan Stefan kan skrive ord og sætte det til en fed rock/pop melodi i nummeret “Plads til pop” hvis du ikke har hørt Ørenlyd eller Stefan så får de her den største anbefaling for det er noget af det bedste danske musik der findes: https://www.youtube.com/watch?v=z_amGaXnaio.

2004 Juncker albummet “Snork city” med bl.a sangen “Morgens og Karen”:

Ørenlyd, Rasmus Nøhr, Tue West og Peter Sommer, de kom frem alle i starten af 00erne og sang og skrev sange på dansk tilsat en god rock/pop lyd og i 2004 kom endnu et nyt navn nemlig Christian Juncker der udgav hans debut album “Snork city”. Juncker havde ligesom Ørenlyd været gæst ved nogle Poul Krebs koncerter og igen var inspirationen fra Poul på specielt Junckers første album at finde, men man kunne også høre en sangskriver der tekstmæsigt lænet sig op af noget C.V. Jørgensen standard med hans helt egen måde at skrive sange på. Albummet indeholder bl.a sangene “Kongen af Kartoffelvand”, “Solstrålevej”, “Please please please”, “Du er alt jeg har” og “På den anden side” som Poul Krebs faktisk var med til at skrive de to sangr og Junckers helt egen udgave af Elisabeth nummeret “Sotto Voce” samt Junckers helt store gennembruds hit “Morgens og Karen”. Juncker har siden gennembrudet formået at blive på den danske musikscene og har udgivet 7 albums i alt hvor det seneste “Globus NV” udkom i 2018, han har i år udgivet singlerne “Læg dit hjerte i min hånd” og “Vi bliver hjemme i år”, en sanger og sangskriver der til tider er blevet glemt men som alligevel har formået at komme igen og igen med gode danske tekster tilsat den gode melodi og som de senere år har fået lidt fornyet succes. Her kan i genhøre hittet “Morgens og Karen” fra en af 00ernes helt store danske sangere og sangskrivere: https://www.youtube.com/watch?v=XprCumm3q-I.

2004 Thomas Helmig albummet “El Camino” med bl.a sangen “Gold digger”:

I 2004 vendte kongen af Århus Thomas Helmig tilbage, han havde i 2001 lavet det ret så dårlige album “Itisyouitisme” der havde budt på en Prince/moderne poppet lyd men nu var han tilbage med et mere Thomas Helmig agtig pop/rock album hvor guitaren var meget i centrum. Albummet er et af mine personlige favorit albums med Thomas og indeholder 12 super fede pop/rock sange med gode tekster på engelsk og Thomas fantastiske stemme. Albummet indeholder bl.a “Mystery”, “October Rain”, “Sundown”, “Dinner & Drinks”, “Swedish Mile”, “OK Reneé”, “Heartache in the City” og hittet “Gold digger”. Albummet er et af de mest rocket fra Thomas og inspirationen fra Bob Dylan og Thomas ophold i Spanien høre man på dette album samt at det er ægte Thomas Helmig lyd og hans helt eget tekstunivers som man kender det, det blev samtidlig det sidste album på engelsk med Thomas pt. da han i 2006 udgav sit første dansksproget album siden 1990 nemlig albummet “Helmig herfra” der også blev en kæmpe succes og siden har det på nær enkel få sange på engelsk været albums med danske tekster. Her kan i genhøre “Gold digger” fra en af Danmarks største musikere siden 80erne: https://www.youtube.com/watch?v=5WRaJvNr1Fc.

2006 Michael Falch albummet “Falder du nu” med bl.a sangen “Kalvehave Mark”

Michael Falch havde op igennem 90erne også haft stor nedtur og i 2002 var bæret fyldt og han måtte i behandling for det alkohol og stofmisbrug der havde plaget ham igennem hele hans karriere og kun var blevet større og større de senere år. Han vendte i 2005 tilbage til et gendannet Malurt der spillet få koncerter i 2005 inden de gik hver til sit igen. Men Michaels helt store comeback til musikscenen kom da han i 2006 udgav hans første nye album siden 2001, et album han indspillet med sit nye band Boat man love bestående af Lars Skjærbæk på guitar, Troels Skjærbæk på bas, Søren Koch på guitar og Johan Lei gellett på trommer. Albummet hed “Falder du nu” og var produceret af D-A-D guitaristen Jacob Binzer der også spillet guitar på albummet, et album som rummer nogle af Michaels stærkeste og mest personlige og til tider mørke tekster og albummet er et dansk rock mesterværk i dansk musik og et vigtig album. Albummet er lidt som en historie der starter med sangen “Under” der stiller en masse spørgsmål til hvor længe er vi her og kommer der nogensinde fred, til den stærke personlige tekst om at være barn af alkoholiske forældre i sangen “Min historie” til ungdoms oprør sangene om aldrig at blive som dem i “King baby”, til det kække voksen liv i “Over Vesterbro torv” og “Magnoliepigen” til at ende med at gentage sine forældres fejltagelser og nå helt derud hvor man ikke kan bunde i sangen “Stresset mands Blues” til at slutte med lidt lys og håb og hvor Michael endte med et nyt og bedre liv som ædru og taknemelighed over at være her i “Kalvehave Mark”. Albummet var et velfortjent comeback til Michael Falch med stærke tekster tilsat en meget rocket lyd hvor Michael synger sin sjæl ud så man som lytter mærker suset og hvordan sangene kriber sig fast på struben af en, det river og flår i en og det virker. Her kan i genhøre albummets smukkeste og lyse sang “Kalvehave mark” fra en sanger og sangskriver der slap ud af mørket og genfandt sig selv: https://www.youtube.com/watch?v=FPvGt0U785E.

2007 Michael Falch albummet “Sang til undren” med bl.a sangen “Rocken roll”

Vi bliver ved Michael Falch der kort tid efter han var blevet ædru og fået comeback på musikscenen ramte ind i en ny nedtur, han blev nemlig skilt fra den kvinde han havde været sammen med siden sine helt unge år, det kom der nogle nye sange ud af der udkom på albummet “Sang til undren” i 2007 hvor Boat man love igen medvirket og Jacob Binzer medvirket endnu engang og havde produceret albummet. Albummet starter hvor “Falder du nu slutter” og derfor hænger de to albums rigtig fint sammen og “Sang til undren” starter med de to sange om livet som alkohol og stofmisbruger og et liv med rocken roll i de to sange “En af os” og “Rocken roll” inden albummet drejer hen på skilsmissen med sangene “Farvel Elisabeth”, “Ild”, den store farvel kærligheds hymne “Lad mig lige se dig” og “Ikke mere min” inden albummet slutter med taknemmelighed og en tanke om døden i sangene “Tak til jer der bar” og title nummeret “Sang til undren” hvor Michael som en ægte digter snakker det meste af nummeret igennem sammen med den afdøde digter F.P. Jac der også var med til at skrive sangen. Albummet løfter storheden fra “Falder du nu” med endnu flere stærke og personlige tekster tilsat en fed og intens rocklyd og igen mærker man Michael når han synger sin sjæl ud om det så er om hans tidligere hårde liv i det fantastiske nummer “Rocken roll” eller det er hans afskeds salut til kvinden i hans liv i en af hans smukkeste og stærkeste kærligheds sange om ulykkelig kærlighed i “Lad mig lige se dig”. Her kan i genhøre min favorit Michael Falch sang ikke kun på albummet men generelt nemlig sangen “Rocken roll” der ligesom titlen er et fantastisk rocken roll nummer fra Danmarks genfundet rock poet: https://www.youtube.com/watch?v=uVNTZujgbCE.

2009 Sanne Salomonsen albummet “Unico” med bl.a sangen “Taxa”:

Sanne Salomonsen havde op gennem 90erne kørt på rock bølgen som hele Danmarks rock mama med engelske sange og det havde fortsat ind i 00erne hvor hun i 2005 udgav det fede engelsksproget album “The album”, men ligesom Michael Falch havde Sanne også mååte tag et break fra musikscenen da hun fik en blodprop i hjernen i 2006. Sanne havde dog en drøm om at komme til at synge igen og hun startet en kamp med genoptræning og i 2009 vendte hun stærkt tilbage til musikscenen med hendes første album på dansk siden 1996. Albummet “Unico” havde sangskrivere som Marcus Winther-John, Lise Cabble, Mads Langer og Thomas Helmig med ombord der alle havde skrevet nogle personlige tekster til og om Sannes sygdoms forløb. Albummet blev et kæmpe comeback til Sanne der vendte stærkt tilbage til musikscenen, albummet indeholder bl.a “Tændt”, “6. sans”, “Overgiver mig langsomt”, “Natten går til ro”, “Det var hvad det var” og mega hittet “Taxa”. Sanne udgav i 2011 albummet “Tiden brænder” hvor sangen “Hjem” blev et hit og i 2017 udkom hendes seneste album “Baby Blue”, hun var tidligere i år på en akustisk tour og senere på året skal hun på tour med guitar duoen Electric Guitars. Her kan i genhøre hittet “Taxa” fra en af Danmarks bedste danske sangerinder: https://www.youtube.com/watch?v=13NH41BS8po.

2009 Dalton Albummet “Tyve-Ti” med bl.a sangene “Kun ganske lidt”, “Jessica”, Nattens sidste gæst” og “Miriam”:

I 2009 skete det der måtte ske trioen Dalton med Lars Lilholt, Johnny Madsen og Allan Olsen blev nemlig gendannet og udgav deres første fælles album siden 1992. De havde alle 3 siden de gik i opløsning haft succes som solister, Lars havde sunget i Lars Lilholt band og var op gennem 90erne og 00erne blevet et af de helt store live bands og sanger og sangskriver og havde senest udgivet de to albums “Smukkere med tiden” og “Jokerne” i 2008, Johnny havde kørt sin stil som dansk rock poet med langt hår og specielle tekster og havde senest lavet albummet “Spidsen af kuglen” i 2007, Allan Olsen havde sidst lavet et album i 2007 “Multo importante”. Nu var de tilbage som trio med 13 nye sange, albummet var igen produceret af Billy Cross og bl.a medvirket guitaristen fra Johnny Madsen Knud Møller også på albummet hvor Lars, Johnny og Allan hver i sær havde skrevet nogle sange som de enten sang sammen eller selv, bl.a finder man Lars Lilholt sangene “Cafe den sidste chance”, “Jessica” og “Verden skrumper ind” hvor Johnny også synger på, Johnny sangene “Nattens sidste gæst”, “Natte-slinger” som han synger med Lars Lilholt samt “Sæt sejl op” som de alle 3 synger på og til sidst finder man Allan sangene “Miriam”, “Jeg har alderen med mig” som Lars også synger med på og Allans gendigtning af en Bob dylan sang “Hvis du rejser mod nord” som de alle 3 synger på, som bonus finder man også julesangen “Daltons julesang” som Lars har skrevet og synger. Albummet blev endnu en succes og bandet tog på en succesfuld tour denne gang mere fredelig end den sidste, i 2010 udkom live albummet og dvden “Dalton var her” der satte et punktom for Dalton der på trods af venskabet er 3 vidt forskellige personer som mennesker og som musikere. De 3 har siden fortsat på egen hånd hvor Lars er den der har udgivet mest nyt musik de seneste år, senest i 2018 og pt. arbejder han sammen med Lilholt band på et nyt album, Johnny udgav sidst et album i 2015 og er også igang med nyt men har ellers mest brugt de seneste år på at spille koncerter med de gode gamle sange, Allan udgav sidst et album i 2017. Her kan i genhøre det helt store hit fra albummet “Kun ganske lidt” som Johnny har skrevet og som de alle 3 synger på, Dalton var her, kom, så og sejret og gik hver til sidst- 3 musikere der kunne noget specielt sammen: https://www.youtube.com/watch?v=WPIAYTAq53k&list=OLAK5uy_ktdcdW6boAcFvMaY75FnW2hfHu91YAyi0&index=1.

Det var om Danske albums og sange fra 00erne 🙂 i næste uge kan i læse det sidste blogindlæg om det når vi tager danske albums og sange fra 10erne 🙂

Music and love

Mikael <3

 

         

       

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

blogindlæg om danske sange/albums fra 90erne man skal kende til