Anmeldelse af Poul Krebs Sange til natten album

Anmeldelse af Mika Vandborg Den Danske album

Hej musik elskere 🙂 sidste fredag udgav guitarist og sangeren Mika Vandborg sit 4. album som solist. Mika Vandborg er en meget brugt guitarist og har spillet med bl.a Gnags, Nikolaj og Piloterne, Love Shop, Mike Tramp, Dicte, Claus Hempler og siden 2012 har han været den ene halvdel af guitarduoen Electric Guitars sammen med Søren Andersen der sammen har udgivet 5 cder sammen. Nu er Mika tilbage med sit 4. solo album der er det første hvor han synger helt på alle numrene og så er det hans første på dansk og det vil jeg rigtig gerne skrive om her.

Sang 1 hedder “Hvilken hånd vil du ha” der fra første strofe viser en mere følsom og eftertænksom udgave af Mika hvor der synges om klima krisen, for mig igen bliver sangen lidt for meget dommedags profet og lidt for kedelig og ens formet.

Sang 2 hedder “Snestorm” der fortsætter det stille melankolske hjørne og lyder en smule som den første sang og igen er det et nummer der ikke gør meget væsen af sig.

Sang 3 hedder “Et skridt frem og to tilbage” og nu sker der noget, tempoet går lidt op på en igen eftertænksom Corona sang om da landet var lukket ned, sangen er fængende og omkvædet hænger ved og Mika synger bedre på dansk end på engelsk og teksten indhold er meget som de fleste af os har kunne kende til når man har gået lidt for længe hjemme uden der er sket noget.

Sang 4 hedder “Lukkede øjne” der fortsætter det stille og følsomme hjørne med en rørende sang til Mikas far der døde for nogle år siden, Mika havde også en sang til faren på hans sidste album der var en smuk instrumental sang men her på “Lukkede øjne” synger Mika på skrøbelige vis om savnet og ønsket om at havde sin far ved sin side igen, noget man som lytter kan genkende hvis man selv har mistet sin far eller andre, et af albummets smukkeste og rørende sange.

Sang 5 hedder “Lad dem komme” og går op i tempo på et fedt nummer med Mikas helt eget tekstunivers der er meget almindeligt og hverdags agtigt det er ikke stor poesi men det er tekster man som lytter kan genkende.

Sang 6 hedder “Booker Blues” og er en sjov protest blues rock sang med en kommentar til Mikas egen branche og Mika ligger bestemt ikke fingere i mellem og det er bestemt ikke ikke kun positive ord der kommer med på vejen om musikernes Booker, et fedt typisk Mika Vandborg nummer hvor han synger sin vrede ud og spiller på sin fede guitar og med en tekst der igen ligeså godt kunne være noget han fortalte om, klart et af albummets mere interessante numre.

Sang 7 hedder “Kig op” hvor vi igen er nede i tempo og hvor tidligere One Two medlem Nina Forsberg medvirker som duet makker, en meget god lidt vinterlig stemningsfuld sang og Nina Forsberg lyder bedre end hun har gjort i en del år.

Sang 8 hedder “Nu kommer solen” der giver lidt sommerstemning på en igen rolig måde og er helt dejligt at høre en lidt mere afslappet og stilfærdig udgave af Mika som ellers tit og ofte har el guitaren i front og med læderbuksen på og hængende i lysekronen. “Nu kommer solen” er en dejlig tekst og melodi og med et godt kor.

Sang 9 er 2. og nyeste single og hedder “Et liv tilbage” og er det mest rocket nummer hvor Mika nærmest snakker hen over nummeret og skriger sine lungers fulde kræft ud på en lidt skør tekst og et lidt for støjende nummer der ikke høre til et af mine favorit numre.

Sang 10 hedder “Men en dag vil du være forsvundet og pist væk” og her er vi tilbage til det stille, eftertænksom skrøbelige lyd og tekst univers der er et af albummets bedste numre, en sang om netop når vi en dag ikke er her mere og Mika synger virkeligt godt på dette nummer og viser udover at han er bedre på dansk også at han generelt med alderen er blevet en bedre sanger.

Sang 11 hedder “Solsortens hemmelighed” og fortsætter det stille og skrøbelige hjørne på en vaskeægte kærlighedssang fra Mika hvor både Gasolin og Kim Larsen og “Kvinde min” også bliver nævnt, en smuk rørende sang der er albummets bedste sang og generelt nok Mikas bedste solo nummer gennem tiden. Mika synger og spiller på smukkeste vis og man tror på ham når han synger sin kærlighed ud og erklæder “Jeg elsker dig”.

Sang 12 var 1. single og er også sidste nummer den dejlige sommerlige hyldest til Danmark “Elsker Danmark” hvor Mika synger om Danmark på godt og ondt og hvor hyldest til Gasolin, København, musikken, sommeren og festivalerne og fællesskabet bliver hyldet på denne et  af albummets bedste numre hvor Mika endnu engang synger skønt og man kan nærmest mærke den bølgende kornmark og sommerens kommende, en skøn afslutning på et fedt album.

4 Stjerner ud af 6 🙂 Mika Vandborg solo albums har aldrig været der jeg personligt syntes han er bedst, han er dog gang fra gang blevet bedre og bedre og med det nye album “Den danske” har han virkelig fundet ind til noget der virkelig fungere og dette er klart hans bedste solo album til dato og det mest overraskende og anderledes, og det klæder Mika at synge og skrive på dansk og det er fedt at høre og se lidt mere følsomme og skrøbelige personlige sider af af den 51 årige Guitarist og jeg er enig med de restende anmeldere at dette er hans første men forhåbelig ikke hans sidste album på Dansk 🙂 albummet kan købes som LP og streames 🙂 

Dette var lidt om Mika Vandborgs nye solo album 🙂 Mika kan til Maj opleves sammen med Søren Andersen i Electric Guitars på en fælles tour sammen med Sanne Salomonsen 🙂 på onsdag i næste uge skal jeg til Poul Krebs kirkekoncert og det kan i læse meget mere om i næste uge 🙂

Music and love

Mikael <3 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Anmeldelse af Poul Krebs Sange til natten album